Sosyal Medya

Resim - Foto - Sanat

Kuala Lumpur’da Filistin için yaşam ağacı

Filistinli fotoğraf sanatçısı Raed Bawayah’ın ‘Yaşam Ağacı’ adlı siyah beyaz fotoğraflarından oluşan sergi Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur'da açıldı. Bawayah'ın 32 çalışması, Batı Şeria bölgesindeki memleketinde görüntülediklerinden oluşuyor.



Filistin'in Batı Åžeria bölgesinde yer alan 'Quatanna' kasabasından dünyaya yayılan barış mesajı. Barışın taşıyıcısıysa zeytin aÄŸaçları. Bölgenin önemli ekonomik gelir kaynağını oluÅŸturan ve barışla anılan zeytin, Filistin’de maalesef artık bu anlamları taşımıyor. Zira Ä°srail güçleri Filistinlilere ait bahçeleri uzun süredir yok ediyor. Ancak Ä°srail sadece aÄŸaçlara, zeytinlere deÄŸil, barışa ve umuda da darbe vuruyor.

BARIÅžI HATIRLATMAYA ÇALIÅžIYOR

Malezya'da yaÅŸayan Filistinli fotoÄŸraf sanatçısı Raed Bawayah da yaÅŸananlara sessiz kalmayanlardan. O, Kuala Lumpur'da YaÅŸam AÄŸacı adıyla açtığı sergiyle; zeytin aÄŸaçlarını ve barışı hatırlatmaya çalışıyor. Raed Bawayah'ın fotoÄŸraflarında; Filistinliler'in hayatın her alanında verdiÄŸi mücadele var.

Filistinli fotoÄŸraf sanatçısı Raed Bawayah, fotoÄŸrafları ve sergi ile alakalı ÅŸu ifadeleri kullandı: “Bu sergide Filistin'de Quatanna'daki yaÅŸamdan kesitler sunan fotoÄŸraflara yer veriyorum. Özellikle Filistinliler'in ekonomik yaÅŸamında önemli bir yeri olan zeytin aÄŸaçları barışın da simgesi. Ancak Ä°srail tarafınca her yıl çok sayıda zeytin aÄŸacı kesiliyor. Böylece Filistinli köylülerin yaÅŸamlarına da kastediliyor. Bu sergiyle Filistin halkının ekonomik ve manevi açıdan ne türden acılar çektiÄŸini Malezyalı sanatseverlerle paylaÅŸmayı amaçlıyorum.”

HAYATLA ÖLÜM ARASINDA

Bawayah, bazen küçük bir kızın gözlerinde, bazen yaÅŸlı bir kadının güçlü ama yorgun bakışlarında gördüÄŸü Filistin'in bitmek bilmeyen esaretini, siyah beyaz karelere taşıdı. Monokrom lenslerle çektiÄŸi fotoÄŸraflarda zeytin bahçelerinde çalışan Filistinlilerin sadece ekonomik sıkıntılarının deÄŸil, hayatla ölüm arasında yaÅŸadıklarının da altını çizdi.

“BÄ°ZÄ°M Ä°ÇÄ°N SANAT POLÄ°TÄ°KADAN BAÄžIMSIZ DEĞİL”

Filistin'in Malezya Büyükelçisi Dr. Enver El-AÄŸa ise sergi hakkındaki hissiyatını ÅŸu sözlerle ifade etti: “Sanat, farklı ortamlarda farklı anlamlar ifade edebilir. Ancak biz Filistinliler için sanat politikadan bağımsız deÄŸil. Çünkü Filistin toprakları hala Ä°srail’in iÅŸgali altında. Tabii, Filistin özelinde sanatın farklı bir yeri var. Yerli kültür içerisinde yeÅŸermiÅŸ bir Ä°slam sanatları bütününden bahsedebiliriz. Bu anlamda kendine özgü bir zenginliÄŸi kendinde barındırıyor. Bugün Kuala Lumpur’daki Filistinli bir sanatçının fotoÄŸraf sergisindeyiz. Gerçekten bu fotoÄŸraflar Filistin’deki gerçekliÄŸi yansıtıyor.”

ZEYTÄ°N AÄžAÇLARI DAÄ°MA YAÅžAYACAK

Ä°srail, Filistin’de barışın simgesi zeytin aÄŸaçlarını kesmeye devam ediyor. Barış Filistin topraklarına bir türlü gelmiyor. Ancak YaÅŸam AÄŸacı sergisi ise barışın simgesi zeytin aÄŸaçlarının asla yok olmayacağını bir kez daha vurguluyor.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.